Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 10:29 - "Еднодневката не знае, че е еднодневка"
Автор: mrgreen Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2370 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 03.07.2012 10:30


 Здравейте! Днес ще ви запозная Биосферата – що е това и има ли почва у нас. :) и ще дискотираме екологичната обстановка в света/по-скоро само аз ще говоря де/ :)
От много време се каня да напиша подобна бележка. Май сега е времето?

                                                                      И ето:

  Биосферата на нашата планета е всичко що ни заобикаля. Разделена на 4 части тя обхваща – Въздух, суша и вода. Тропосферата е част от биосферата ни и обхваща земния слой на земята. Големината му е приблизително 3км. Хидросферата, това е частта от биосферата ни, която обхваща всичко което е вода. Литосферата е земната кора. А атмосферата е въздушната обвивка на земята. Всички тези подразделения на Биосферата имат поще по няколко подразделения. Но няма да се спираме сега на тях. По-важното е да се знае, че тропо. атмо. лито. и хидросферите са в непрекъснато взаимодействие и равновесие. И че промяната в една от сферите оказва влиание на останалите. Земната Биосфера е като огромна, много сложна и добре смазана машина. Може би дори по-сложна от човешкия организъм. Всъщност дори по-сложна. Ситуацията става още по-сложна от това, когато живия живот се намеси в съществуването на Биосферата! Тогава живата и неживата материя трябва да съществуват в симбиоза/равновесие/. Но какво става когато едното изключва другото? Да, намеквам за дейноста на човека. Човека всъщност се явява паразита на природата, паразита на земята. Какво се случва с паразитите?
Нека разясня какво е всъщност паразит. Паразит е :
  Паразитът е организъм, който се храни с части или жизнено необходими продукти от друг жив организъм, наречен гостоприемник. Паразитът се развива за сметка на гостоприемника, който губи постепенно жизнеността си. За разлика от хищниците паразитите не убиват, или поне не убиват веднага организмите, които използват за храна .
 Смее ли някой да твърди , че земята не е един огромен жив организъм? Дори тя е много повече от това! Всеки сам би могъл да прецени дали човечеството е това, което казвам... Както и да е. Това не е толкова важно. По-важното е какво се случва с паразитите... Има два варианта... и двата водят до летален край! В първия случай паразита изсмуква жизнените сили на гостоприемника и той умира. След него загива и паразита. Във втория случай е малко по-сложно. Паразита просто бива открит и смачкан. Кое би се случило първо?
Но за да не съм толкова много скептичен и песимист ще кажа и някоя добра дума. Все още има от тия паразитчета , които не искат да са паразити. Паразити, които се борят против паразитирането /или вампири, които не искат да пият кръв/. Но борбата е трудна и сложна. Изискваща време. За жалост колкото и да е умен човек – той е и невероятно глупав и лесно заслепим. Заслепим от звъна на парите, облагите, благосъстоянието . Но каква полза от всичко това, когато няма с кой да го споделиш. И не можеш да оставиш наследство на идващите след теб?
  Давам си сметка, че природата след само 100 години ще бъде коренно различна от сега, както е коренно различна от преди 100 години. Винаги съм смятал , че ако искам да видя в бъдещето – просто трябва да погледна в миналото. Не говоря за ясновидство, а за това, Че Което е Било, Ще Бъде Отново.
  Вероятно станах прекалено неразбираем, а целта ми не бе чак това... Но не искам да ви занимавам/вие, които сега четете това/ със сухи теории и определения. Просто исках да изкажа моята позиция. Нека помислим за напред, а не гледаме в краката си. Това е призив към цялото човечество. Тук не съм изтъквал факти. Има ги прекалено много днес. Всички ги знаят, стига само да имаш очи да видиш, сърце да усетиш и ум да помислиш.
  Дано има природа и утре. Защото ние сме еднодневки/но еднодневката не знае, че е еднодневка/. Равносилно ли е това и при хората???
Надявам се вие, които прочетохте това... надявам се да не съм ви уплашил, макар да е за страх. Просто трябва да знаете това. Много малко хора знаят тези неща... а незнанието е спокойствие и сладак сън. ЧОВЕЧЕСТВОТО НЕ ПРЕДПОЛАГА КАКВА ОГРОМНА ОТГОВОРНОСТ ЛЕЖИ НА ПЛЕЩИТЕ МУ! Но незнанието не освобождава от отговроността! Земята ще бъде това, което ние сме, или това, което не сме. Огледайте се и вижте какво предстои!
 
Благодаря за вниманието! Надявам се да не съм създал във вас противоречие. Идеята по-скоро беше четящия да се замисли.


image

Снимка : Личен архив.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. poppywoman - Г-н Грийн, по-скоро и аз ще кажа нещо де :)))))
03.07.2012 13:40
поздрави за разсъжденията ти, които всъщност са доста задълбочени...Знаеш ли, аз като една точица от Биосферата, ще прочета това на сина ми...С цялата си отговорност...

Хубав ден!

ПП: Снимката ти е супер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mrgreen
Категория: Лични дневници
Прочетен: 129556
Постинги: 53
Коментари: 171
Гласове: 330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930